-
DE ANALOGIE VAN DE ARCHITECT
-
STORYTELLING
Storytelling is een strategie, waarbij video’s gebaseerd zijn op een verhaal. Met andere woorden, het narratief is het uitgangspunt. Het verhaal zorgt voor een emotionele connectie bij de kijker, die als het ware in de video worden gezogen. Storytelling is veel meer dan een verkooppraatje, omdat het niet focust op een product, maar op het verhaal erachter. Organisaties hebben vaak de neiging om te communiceren over feiten en cijfers, maar die platte boodschappen zijn niet effectief. De kijker wil betrokken worden bij een relevant verhaal, in plaats van slechts ontvanger te zijn van informatie.
Het woord storytelling is wellicht al eens aan je voorbij gekomen. Maar wat er precies mee bedoeld wordt, kan nogal verschillen. Voor ons zit storytelling in het DNA van ons werk. Het is het cement waar we als een architect zowel sprookjeskastelen als tuinhuisjes mee kunnen bouwen. In elke video die we maken, staat storytelling centraal. Kortom, de holy grail in ons maakproces.
'Storytelling zit in het DNA van ons werk.'
-
DE ARCHITECT
Nu hoor ik je denken; hoe werkt storytelling in de praktijk? Simpel antwoord: de juiste keuzes maken. Een film is een samenkomst van een lang keuzeproces, waaraan makers zijn onderworpen om het juiste verhaal te vertellen. De totstandkoming en samenkomst van al deze keuzes resulteert in storytelling.
We vergelijken het proces van filmmaken met het bouwen van een huis. Je kunt niet zomaar een fundering storten, lukraak wat stenen leggen en dan maar zien waar je uitkomt. Vooraf maakt de architect weloverwogen keuzes, die uiteindelijk in de bouwfase worden gerealiseerd. Wordt het een grote villa, of juist een rijtjeshuis? In een moderne, of klassieke stijl? Voor een gezin met 4 kinderen, of een enkele starter? Alle keuzes in de voorbereiding beantwoorden precies waar het huis aan moet voldoen qua stijl, vorm en functionaliteit. Dit keuzeproces is voor ons niet anders bij het produceren van video’s met storytelling. Alleen gaan de vragen niet over fundering en materiaal, maar over plot, setting, karakters, publiek, vorm en stijl.
-
Om in het maakproces de juiste keuzes te maken, gebruiken we onze wetenschappelijke achtergrond.
Door onze studies in de filmwetenschap hebben we
naar film leren kijken in relatie tot kunst, cultuur,
filosofie, geschiedenis en politiek.
Deze ‘filmwetenschap bril’ laat ons ook exact
uitleggen hoe en op welke manier een film effect heeft
op bepaalde (sub-)culturen. Kortom, door onze filmwetenschap bril zien we hoe een film
communiceert op alle verschillende niveaus.´Door onze filmwetenschap bril kijken we naar film op alle verschillende niveaus´
De film-theoretische bril is eenzelfde als waar de architect mee naar het bouwen van een huis kijkt.
Zij heeft geleerd om kennis in te zetten bij het
ontwerpen van een bouwproject, en alle keuzes
die daarbij komen kijken. Dat is precies wat wij ook doen. Wij zetten onze film-theoretische blik in bij elke keuze in het proces van storytelling
en brengen daardoor echt iets teweeg in onze verhalen. -
STAAT ALS EEN HUIS
We gaan voorbij aan het simpelweg communiceren van feiten en cijfers in flistende beelden. Voor elke nieuwe productie nemen we gedetailleerd de tijd om te bepalen welk verhaal verteld moet worden, wie dat verhaal gaat horen, en in welke vorm en stijl het verteld moet worden om precies de juiste mensen aan te spreken. Door onze kennis in de praktijk te brengen, weten we met onze producties keer op keer de juiste snaar te raken. Als de architect die een droomhuis bouwt.
-
JOUW EIGEN DROOMHUIS
Wil je meer weten over filmtheorie en storytelling? Of ben je nieuwsgierig naar wat voor droomhuis we voor jou zouden bouwen? Zoek contact met ons op! Maar wees gewaarschuwd; wij kunnen hier uren over doorpraten!